Ιστορια

Η Στενή είναι ένας από τους γραφικότερους οικισμούς της Εύβοιας κτισμένος στις πλαγιές του όρους Δίρφυς. Απέχει από τη Χαλκίδα 30 χιλιόμετρα. Στη Στενή υπάρχουν δυο ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες της περιοχής.

Γνωστές είναι οι ψησταριές στην περιοχή. Αξίζει όμως να κάνετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια και στις πλατείες μέσα στον οικισμό. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται γραφική πλακόστρωτη πλατεία, με πολλές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Τα μεγάλα πλατάνια χαρίζουν τη σκιά τους στους θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων.

Σε κάθε γωνιά θα δείτε πέτρινες βρύσες, από τις οποίες τρέχει συνεχώς παγωμένο νερό. 200 μέτρα έξω από τον οικισμό βρίσκεται η βρύση του Νταβέλη, ενώ 500 μέτρα πάνω από τον οικισμό βρίσκεται του “Γιατρού η βρύση”, μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με τρεχούμενα νερά.

Από τη Στενή μπορείτε να περιηγηθείτε στα πολλά μονοπάτια του αισθητικού δάσους, να επισκεφθείτε το ορειβατικό καταφύγιο, και να αναρριχηθείτε στην ψηλότερη κορφή της Δίρφης και στο Ξεροβούνι.

Το όνομά της οφείλεται στη στενή χαράδρα, μέσα στην οποία έχουν κτιστεί οι δυο οικισμοί, Ανω και Κάτω Στενή. Η χαράδρα είναι κατάφυτη με πλατάνια και καρυδιές.

Ο οικισμός ήταν καταφύγιο ανταρτών στην Τουρκοκρατία καθώς στα στενά του βουνού δύσκολα έμπαινε τουρκικός στρατός.

Η Στενή δημιουργήθηκε γύρω στα 1790 από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής Παλιοχώρι, που έφυγαν μην αντέχοντας τον τουρκικό ζυγό. Η θρυλική “Κλεισούρα”, όπως ονομαζόταν τα 400 χρόνια της σκλαβιάς, δεν πατήθηκε ποτέ από Τούρκο, ήταν το άντρο των κλεφτών της περιοχής.